Landgoed De Hertgang, Halsteren
Aan de rand van Halsteren ligt een oase van kleur, geur en rust:
LANDGOED DE HERTGANG, de schatkamer van de Brabantse Wal. (Open Tuinengids nummer 319)
Enkele (ex-)leden van de Commissie Groen Erfgoed hebben zich de afgelopen jaren beziggehouden met de inventarisatie van bijzondere openbare parken en tuinen die in periode van 1965 – 2000 zijn ontworpen. Dit gebeurt in het kader van het bredere RCE-onderzoek naar objecten uit die tijd die – na een strenge selectie – een (rijks)monumentale status en daarmee bescherming zouden kunnen verwerven. De particuliere tuin die de CGE voor de maand juni wil presenteren, valt weliswaar niet binnen het onderzoeksterrein, maar stamt uit ongeveer dezelfde periode, en sluit daarmee aan bij de publicatie die in het Tuinjournaal over het Post 65-onderzoek zal verschijnen. Vandaar. Maar ook: het is natuurlijk een prachtige tuin!
Het begin
In 1957 kreeg het tuinarchitectenbureau Van Koolwijk-van Weydom Claterbos de opdracht om een Engelse landschapstuin te ontwerpen rond het nieuw te bouwen landhuis De Hertgang op de Brabantse Wal in Halsteren.
De landschapstuin (ca. 4 ha) werd in fasen aangelegd tussen 1959 en 1966 op de arme zandgrond van de Brabantse Wal die hier zo’n 12 meter hoog is. Hij bestaat uit een eikenlaan naar het landhuis (dat onder architectuur van Jos Bedaux, http://www.josbedaux.nl, is gebouwd), een groot gazon omringd door vaste planten- en struikenborders, een ommuurde tuin met een grote vijver, diverse terrassen rond het huis, een heidetuin met vijver, en een bosgedeelte met een collectie loof- en naaldbomen op de hellingen van de Brabantse Wal. Enkele gedeeltes van het terrein werden als kwekerij ingericht. Jan Hendrik van Koolwijk maakte de ontwerpen met technische uitwerkingen en zijn vrouw Lous van Weydom Claterbos de schetsontwerpen en beplantingsplannen en -lijsten.
Vervolg
Na 25 jaar kwam De Hertgang in 1983 in bezit van de huidige eigenaren/bewoners. Met behulp van de oorspronkelijke plantenlijsten werd de collectie planten, struiken en bomen verkend en vernieuwd. Gedeeltes van de tuinen werden opnieuw ingericht, ook met adviezen van tuinarchitect Arend Jan van der Horst. Het inmiddels dichtgegroeide bosgedeelte werd uitgedund waardoor mooie zichtlijnen over de laaggelegen polders tot stand kwamen. De kwekerijen werden omgezet in nieuwe tuinen. De arboretumcollectie groeide van de oorspronkelijke 100 naar ongeveer 650 soorten bomen en struiken, voorzien van professionele naambordjes.
In 1997 werden laaggelegen aangrenzende weilanden aangekocht die van agrarische bestemming naar natuur zijn omgezet. Daardoor kreeg De Hertgang een omvang van 5,5 ha, waardoor het in 2003 als landgoed onder de Natuurschoonwet gerangschikt kon worden.
Stichting Landgoed De Hertgang is in 2012 opgericht met als doel het landgoed in stand te houden. De Stichting beheert en onderhoudt met vrijwilligers de tuinen en het arboretum en stelt die, het hele jaar door, open voor bezoekers. In 2015 werd een bezoekerscentrum gerealiseerd en in 2017 kreeg De Hertgang erkenning als arboretum door de Nederlandse Dendrologische Vereniging met 5 sterren.
Heden
Vandaag de dag vindt u er prachtige tuinen, vijvers en waterloopjes.
U komt bijzondere planten, struiken en bomen tegen met tot de verbeelding sprekende namen als pindakaasstruik, zakdoekjesboom, ambtenarenboom, bijenboom en mammoetboom.
Ieder jaargetijde brengt kleur en geur, van de magnolia’s en camelia’s in het vroege voorjaar, de rododendrons en azalea’s in mei, de bloeiende borders en hortensiatuin in de zomer, tot de prachtige kleuren van de bomen in de herfst en de hemelse bamboe, de geurende struikkamperfoelie en het meloenboompje in de winter.
Praktische Informatie
Adres:
- Klaverblokken 18, 4661 HJ Halsteren.
- Er zijn twaalf gratis parkeerplaatsen beschikbaar en voldoende ruimte om fietsen te stallen.
- Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers, ook op zon- en feestdagen.
- Voor informatie over het landgoed, het bezoekerscentrum en arrangementen voor groepen: zie www.dehertgang.nl.
Reportages over de tuin zijn terug te zien via onderstaande links: