Verdwenen Groen – Tuinen en parken in 19de-eeuws Utrecht

In de 19e eeuw was de Utrechtse binnenstad aanzienlijk groener dan hij nu is. Er waren nog kanunnikenhuizen met achter- én voortuinen, patriciërshuizen met tuinen waar je in kon verdwalen en sommige huizen hadden niet alleen een achtertuin, maar ook een ‘overtuin’. Koffiehuizen hadden wel een groene uitloop waar livemuziek te beluisteren viel en de zusters-diaconessen plaatsten hun patiënten met bed en al in hun lommerrijke tuin aan de Oudegracht. Er was nog ruimte; in 1803 begon een ambitieuze tuinarchitect een grote boom- en plantenkwekerij, direct naast de Domtoren!
In deze lezing neemt NTs-bestuurslid Michiel Plomp ons mee naar een nagenoeg autoloze binnenstad en een stad van de grote oude bomen die Utrecht toen nog rijk was. Deze lezing is georganiseerd door de Vereniging Oud-Utrecht. N.B. Het is geen lezing over bloemen en planten, maar een virtuele wandeling langs tuinen en parken in 19de-eeuws Utrecht. Voor degenen die de Utrechtse binnenstad kennen, een aanrader!
De lezing vindt plaats op woensdag 29 maart 2023 in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis (Lange Smeestraat 40, 3511 PZ Utrecht).
Zaal open 19:00, aanvang 19:30 uur.
Toegang € 5.-. Vanaf 8 maart 2022 om 10:00 kunt u een kaartje kopen via de website van Oud-Utrecht; https://www.oud-utrecht.nl/agenda/evenement/760-verdwenen-groen-utrecht-langs-19e-eeuwse-tuinen-en-parken